NEAO-KP-1-2022/8-000016 azonosítószámú „CHANCE az esélyegyenlőségért és családokért” pályázati program

2022. április 1. és 2023. március 31. között esélyegyenlőségi, érzékenyítő, kulturális és családi programsorozatot szervezett az Alapítvány a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával a NEAO-KP-1-2022/8-000016 azonosítószámú „CHANCE az esélyegyenlőségért és családokért” pályázati program keretében.

A különböző programokon a Szegedi SZEFO zrt. fogyatékossággal élő, ill. egészségkárosodott, megváltozott munkaképességű munkavállalói vettek részt, továbbá ép munkavállalói, a családi és kulturális rendezvényen pedig családtagok, hozzátartozók is.

A projekt fő célkitűzése a Szegedi SZEFO zrt. megváltozott munkaképességű munkavállalóinak társadalmi-munkahelyi integrációjának elősegítése, életminőségük, munkahelyi jóllétük javítása esélyegyenlőség megteremtése és hosszú távú fenntartása.

E célok elérésnek egyik feltétele, hogy a munkahelyi környezeten kívül közösségi, illetve szakmai programokon is részt vehessenek a megváltozott munkaképességű emberek közösen ép munkatársaikkal, hozzátartozókkal és családtagokkal.  Ez lehetővé teszi egymás jobb megismerését és egymás értékeinek felismerését, egymás jobb elfogadását.

A Szegedi SZEFO zrt. ép munkavállalóinak befogadó attitűdjét, szemléletmódját érzékenyítő és szemléletformáló tréningeken fejlesztette a tréningek szakmai megvalósítója, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesülete szociális munkás és mentálhigiénés szakembere, tapasztalati szakértője.

Programok, tevékenységek:

Kulturális rendezvény - színházlátogatás

2022. augusztus 12-én összesen 100 fő, fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű, szociálisan hátrányos helyzetű személyek és kísérőik, hozzátartozóik vettek részt a Mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház Rómeó és Júlia című előadásán.

A résztvevők Mórahalomra eljutását, autóbusszal történő szállítását a szegedi székhelyről, illetve vidéki fióktelepekről a projekt-támogatásból szervezte az Alapítvány, így azok is eljuthattak a színvonalas színházi előadásra, akik ezt önállóan, önerőből nem vagy csak nehezen tudták volna megoldani. A színházjegyekhez tartozó, mórahalmi gyógyfürdőbe szóló ingyenes strandbelépő sok család szabadidős kikapcsolódását is segítette.

Érzékenyítő és szemléletformáló foglalkozások

2022. november 7-24 között összesen 159 fő részvételével zajlottak szemléletformáló és érzékenyítő foglalkozások a Szegedi SZEFO zrt. székhelyén (Szeged, Tavasz utca), telephelyén (Szeged, Bérkert utca) és 4 fióktelepén (Szentesen, Hódmezővásárhelyen, Apátfalván, Orosházán).

Az érzékenyítő tréning keretében látássérült és értelmi fogyatékossággal élő munkavállalók munkahelyi nehézségeivel, beilleszkedési problémáival, élethelyzetével ismerkedhettek a résztvevők: nem megváltozott munkaképességű munkavállalók, főként telep-, üzem- és csoportvezetők különböző fogyatékossági csoportok néhány képviselőjének bevonásával.

A program szakmai tanácsadó partnere a Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesülete szakemberei, tapasztalati szakértői, akik szakértelmükkel és jelentős szakmai tapasztalatukkal járultak hozzá a tréningek eredményességéhez.

A foglalkozások célja az volt, hogy a résztvevőkben csökkenjenek a megváltozott munkaképességű emberekkel szembeni előítéletek, bővüljenek a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatos ismereteik, megismerjék a fogyatékossággal élő személyekkel való kommunikáció speciális formáit, fejlődjön elfogadói, befogadói attitűdjük, változzon szemléletük. Az elsajátított ismereteket későbbiekben munkájuk során is alkalmazni tudják, mely segíti a csapatmunkát és együttműködést, javítja a munkahelyi hatékonyságot, elősegíti a befogadó, sokszínű munkahelyi kultúra kialakulását.

Mikulás-napi ünnepség, családi nap

2022. december 2-án került megrendezésre az Alapítvány szervezésében a Szegedi SZEFO zrt.-nél immár hagyománnyá vált Mikulás-ünnepség, mely egyúttal a SZEFO Chance Alapítvány „CHANCE az esélyegyenlőségért és a családokért” című projektjének a záró családi-napi rendezvénye is volt.

A központi Mikulás-ünnepséget és családi programot a Szegedi SZEFO Zrt. Tavasz utcai székhelyén tartottuk, de a vidéki fióktelepeken is szerveztek kisebb Mikulás-ünnepséget. A családi rendezvényen a kisgyermekes munkavállalók és 0-12 éves korú gyermekeik, továbbá nem kisgyermekes érdeklődő munkavállalók vettek részt, ugyanakkor az ünnepségeken részt venni nem tudó munkavállalók gyermekei számára is átadásra került a számukra elkészített ajándékcsomag.

Összesen 159 gyermek kapott Mikulás-csomagot, melyek az édességek mellett egyéb meglepetéseket, kis játékokat, kifestőket, könyveket is rejtettek.

Köszönjük a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatását!