Történetünk

1953
Megalakulásunk
A Szegedi Fonalmentő megalapítása

A Vakok Országos Szövetsége Délmagyarországi Csoportja kezdeményezésére jött létre a Szegedi SZEFO zrt. jogelődje, a Szegedi Fonalmentő Vállalat 27 vak és gyengénlátó alapító alkalmazottal. Az alapítók közül dr. Jáksó László (1923-2003) jogász, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szervezetének elnöke 34 éven át volt a vállalat igazgatója.

1960
Termelés elidulása
Kezdetek

A textilipari hulladék újrahasznosítása mellett elindult a termelés: a kézisíkkötő­, a szövő- és szövő-előkészítő, a keresztorsózó- és cérnagomb-gyártó üzemekben és a konfekciós részlegen.

1970
Technológiai fejlődések
Technológiai beruházások

Gépi beruházásoknak köszönhetően hatékonyabb keresztcsévélő, síkkötő- és szövőgépekkel évente már mintegy 62 tonna fonalat mentettek, 400 tonna fonalat orsóztak vissza és dolgoztak fel késztermékké, a kötödében 62.000 db női és férfi felső kötött divatárut, a horgolórészlegen 37.000 db bébi- és gyermekruhát gyártottak. Az újrahasznosított fonalak felhasználásával a szövödében nagy mennyiségű műszaki vásznat, szőnyeget készítettek.

1990-es években
Legrand együttműködés
Elektromos kapcsolók és rendszerek gyártása

Hosszú távú és eredményes együttműködés indult a villamos rendszerek és informatikai hálózatok piacán meghatározó francia Legrand csoport magyarországi leányvállalatával, a Legrand Hungary Zrt.-vel, mely máig a Szegedi SZEFO zrt. foglalkozási rehabilitációs tevékenységének legfontosabb stratégiai piaci partnere.

1993
Szegedi Fonalfeldolgozó megalakulása
Magyar állam tulajdonában

A Társaság alapítója és egyedüli részvényese a Magyar Állam, a tulajdonosi jogokat 2018-ig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. látta el, 2018-tól az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyakorolja.

1998
Reorganizáció
Szegedi SZEFO zrt. reorganizációja - Kiss Sándor Csaba vezérigazgató vezetésével

Mintegy 1,5 milliárd forintos folyamatos fejlesztéssel havi 20 ezer termék előállítására alkalmas csúcstechnológiát állítottak üzembe. Az új géppark műszaki-technikai jellemzőit tekintve a legkorszerűbb technológiát képviselte, mindez a termelési kapacitás bővítését és a gyártástechnológia korszerűsítését is lehetővé tette. 

2001
Paul & Shark együttműködés kezdete
SZEFO és a Paul&Shark

Együttműködés jött létre a Paul&Shark prémiumminőségű kötött divatarumárka tulajdonosával, az olaszországi DAMA S.p.A-val

2008
Együttműködés az Egyetemmel
K+F együttműködés a Szegedi Tudományegyetemmel

Szegedi Tudományegyetemmel K+F együttműködést alakított ki a Társaság, melynek eredménye a Nemzetközi Szabadalmi Oltalmi eljárás alatt álló nanosilver technológia kifejlesztése és alkalmazása. 

 

2010
Chance márka megalkotása
Chance a "lehetőség" márkája

Bővült a termékpaletta saját tervezésű és fejlesztésű Chance divatmárkával. A prémiumminőségű Chance Holdkő Fashion női, férfi és gyermek síkkötött kollekciójának innovációs értékét növelte a nanotechnológiás termékfejlesztés. 

2013
Új együttműködések, lehetőségek
Volán, BKK, BKV, hazai vezető divattervezők

Új hazai piaci partnerek, további stratégiai együttműködések alakultak a Volánbusz közlekedési Rt.-vel, a BKK és BKV Zrt.-vel, a munkaruházati piaci üzletágba is bekapcsolódott a Társaság munka- és formaruha gyártásával.

Nagy jelentőséggel bírnak a termékfejlesztői és gyártói együttműködések hazai vezető divattervezőkkel: ABODIÁERONKatti ZoóbNanushka, Pápai Lilla, Tomcsányi. 

2018/19
Nanushka, Áreon
További jelentős együttműködések

A Nanushka International Zrt.-vel (Nanushka), a Gold Lumen Kft.-vel (ÁERON) együttműködés stratégiai partnerséggé fejlődött, együttműködés indult a Magyar Sportmárka Zrt.-vel is.

2021
Csongrád-Csanád Egyházmegye
Csongrád-Csanádi Egyházmegye tulajdonában

Magyar Állam a Szeged-Csanádi Egyházmegye részére átadta a Társaság feletti 100%-os részesedését, így 2021. december 29. napjától a Szeged-Csanádi Egyházmegye  az egyedüli részvényes.

Jelenünk
A Szegedi SZEFO zrt. jelenlegi helyzete

A Társaság regionális, három megyés (Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar) működési területű, a szegedi szék- és központi telephely mellett további tizenegy fiókteleppel rendelkezik. 

A Társaság tevékenységstruktúrája letisztított, két profilú, főtevékenysége egyrészt a kreatív ipar, ezen belül felső divatáruk gyártása és export értékesítése. 

Másrészt áramelosztó-szabályozó készülékek összeszerelése, gyártása közvetett export értékesítése, mely egyben a foglalkozási rehabilitációs tevékenységgyakorlás termelési bázisa.