Agyvérzést szenvedettek rehabilitációját segíti az SZTE és a SZEFO

2011. szeptember 23. - 14:05

Országosan egyedülálló program indult Szegeden az agyvérzést szenvedett betegek egyes maradandó sérüléseinek rehabilitációjára és foglalkoztatására vonatkozóan. A részleteket pénteken délelőtt sajtótájékoztató keretében ismertették a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. Az eseményen részt vett Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Szabó Gábor, az SZTE rektora, Kiss Sándor Csaba, a Szegedi SZEFO Zrt. elnök-vezérigazgatója és Buzás Norbert, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója.

Bejelentették: a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi SZEFO Zrt. közösen segít az agyvérzést szenvedett betegek egyes maradandó sérüléseinek rehabilitációjában és foglalkoztatásában. A példaértékű együttműködés keretében a megváltozott munkaképességű betegek - az egyetem orvos- és bölcsészettudományi karának kutatói által irányított rehabilitációt követően - a Szegedi SZEFO Zrt. jóvoltából munkaterápián is részt vehetnek, a rehabilitációs program végeztével pedig a cég munkalehetőséget is kínál az adott munkakört ellátni képes betegek számára.

Az SZTE rektora kiemelte: a megváltozott munkaképességűek rehabilitációja rendkívül fontos része az egyetem tevékenységének, minthogy az intézmény komolyan veszi felelősségét környezete iránt. Egy több mint 600 milliós pályázatot nyertek rehabilitációs rendszer kiépítésére, ami jól mutatja, hogy a terület iránt egyre nagyobb a figyelem idehaza. Mint fogalmazott, egy ország, egy nemzet kulturális, szellemi színvonalát is le lehet mérni azon, mennyiben segíti a rehabilitációt, vagy mennyire hagyja az út szélén a csökkent munkaképességű honfitársakat. Magyarországnak - mondta Szabó Gábor - bőven van még tennivalója. Hozzátette: szükségesnek tartja, hogy a rehabilitáció oktatása az orvosképzésbe is bekerüljön.

Egyben ismertette: a SZEFO-val történő együttműködésben az universitas orvostudományi és bölcsészettudományi karának kutatói, szakemberei vesznek részt. Pszichológusok és nyelvészek dolgoznak például azért, hogy az érintettek beszédképessége javuljon. Erős bizonyítéka ez a rektor szerint annak, hogy reál és humán tudományok egymást kiegészítik, egyik sem alacsonyabb rendű, egyik sem kevésbé támogatandó, mint a másik.

A SZEFO elnök-vezérigazgatójától megtudtuk: cégük közel hatvan éve vesz részt a fogyatékosok foglalkoztatásában. Az utóbbi tíz évben a minőségi rehabilitáció felé mozdultak el, azaz a megváltozott munkaképességű dolgozóik már a valóságos piacra végzett valóságos termelőmunkában kapnak szerepet. A cég a projekt terápiás szakaszába kapcsolódik be főként, fő célja pedig az, hogy a betegek az eredeti munkakörnyezetükben egészséges társaikkal azonos minőségben tudjanak dolgozni - emelte ki Kiss Sándor Csaba, aki elárulta: a SZEFO-nál több mint 500 megváltozott munkaképességű ember tevékenykedik, munkatársiak több mint 60 százaléka tartozik ebbe a körbe. A továbbiakban évente 10-12 fő alkalmazottként történő bevonását látja reálisnak.

Soltész Miklós államtitkár szerint a szegedi program, illetve maga a rehabilitáció és a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása nemcsak az egyes egyének, hanem az egész társadalom számára kiemelt jelentőségű és rendkívül hasznos. Példaértékűnek nevezte az SZTE és a SZEFO - két világszínvonalú intézmény - összefogását e területen. Bejelentette: a kormány elképzelései szerint a Szegedi SZEFO Zrt. - saját és uniós forrásokat is igénybe véve - néhány éven belül új telephelyre költözhet, ami javítja majd a munkavégzés körülményeit, s lehetőséget teremt a foglalkoztatottak számának bővítésére is.

Fotó: Gémes Sándor

Forrás: szegedma.hu

 

2011. szeptember 23., péntek